Як Поліпшити Сон: Поради, про які ми знаємо, але яких не слідуємо

Як показало наше невелике дослідження про сон, під час якого ми опитали більше сотні людей: більшість людей не розмірковують на тему сну, а навіть якщо й замислюються про не, то тільки коли щось йде не так: не вдається заснути, прокидаєшся ночами або вранці встаєш без сил та настрою. І начебто ми всі все чудово знаємо, але чомусь знову і знову беремо з собою в ліжко телефон замість книги, засиджуємося допізна, поки не подивимося ще одну, останню серію і засинаємо набагато пізніше, ніж планували.

 

Отже, у нашій першій статті ми зібрали базові правила для боротьби з безсонням та покращення якості сну, щоб і засипати легко, і спати міцно, і прокидатися відпочила.

  • Графік сну

Тут все просто: потрібно намагатися вставати і лягати в один і той же час, якщо не кожен день, то хоча б 5-6 разів на тиждень. А якщо відразу після пробудження постаратися вийти на кілька хвилин на свіже повітря, наприклад на балкон, мозку відразу надійде сигнал про пробудження.

  • Темрява

Просто темно, виявляється, замало. Для міцного і здорового сну потрібна темрява непроглядна, щоб у вікно не світив ліхтар або вивіска цілодобового магазину, а в кімнаті були вимкнені всі лампи, світильники та прилади. Навіть маленький вогник від підзарядки телефону впливає на вироблення мелатоніну, не кажучи вже про працюючий телевізор або комп'ютер у спальні, що безпосередньо впливає на якість сну. Маска для сну та щільні black-out штори, що не пропускають нічого, будуть дуже доречними. Також, рекомендуємо прибрати зі спальні комп'ютери, телевізори та телефони назовні – все це генерує випромінювання, що впливає на сон. Спальня – для відпочинку, сну та сексу.

  • Температура

Для кімнати – прохолодна, а для тіла – прийняти ванну або душ тепліше.

  • Їжа та напої перед сном

Напевно, найчастіше згадані поради, про які ми, на жаль, теж часто не дотримуємося:

- Кава та міцний чай – лише у першій половині дня;

- вечеря – за 2-3 години до їди;

- За бажання, - трав'яний розслаблюючий чай перед сном.

  • Гаджети

Лімітувати використання будь-яких екранів за годину-дві до сну, та/або перейти на вечірній режим. Яскраве біле світло (на додаток до інформаційного потоку) дратує нашу нервову систему, яка по-хорошому повинна розслаблятися і готуватися до сну. Позитивний ефект мають свічки, камін, прогулянки в західний час і тепле жовте світло будинку.

  • Розслаблюючі ритуали для сну

Читання книги, медитація, планування дня або запису в блокнот-мислеочисник - подумайте, які розслаблюючі дії принесуть задоволення і допоможуть вам налаштуватися на сон

  • Бажання заснути

Якщо все перепробували і все одно поки не спиться, краще перестати крутитися в ліжку і встати, щоб трохи почитати, подихати свіжим повітрям і знову повернутися в ліжко.

 

Не жертвуйте своїм сном, щоб закінчити всі справи та все встигнути, сон – це такий самий важливий елемент здоров'я, як корисна їжа, спорт та позитивні емоції. Навіть якщо вийде слідувати половині пунктів і створити кілька нових звичок, - ваш сон вже може помітно поліпшитися.